MEGFIGYELNE, KÖVETNE, DE BIZONYTALAN, HOGY MIKOR, HOGYAN ÉS KIVEL?

Ne aggódjon, mi megoldjuk Önnek!

Az emberek többsége laikusként általában azt feltételezi, hogy a magánnyomozók közül azok, akik bármilyen rendőri szakterületen dolgoztak, azok kellő tapasztalattal rendelkeznek egy pont vagy mozgó figyelés (követés) sikeres kivitelezésére, de ez általában nem így van. Mint ahogy már írtam a weboldal más részein is, hogy a rendőri munka ugyan szerteágazó, sok területet foglal magába, nagyon sok esetben operatív munkát, - pld. követés, figyelés - is végeznek, de a speciális feladatokat végző szakszolgálatot pontosan a rendőri, illetve a különböző titkosszolgálati munkák szakmai megsegítésére hozták létre, e munkák egyik része a figyelés és a követés.

A magánszférában dolgozó magánnyomozók jó része valamilyen nemzetbiztonsági szolgálati múlttal rendelkezik, ami nem meglepő, hisz a követés, figyelés legalább annyira alapos felkészültséget, sok éves utcai tapasztalatot és tudást igénylő szakmai terület, mint a környezettanulmány készítése, vagy más operatív feladat kivitelezése. A civil életben ugyan azokat a szakmai tapasztalatokat, műveleteket kell alkalmaznunk, mint az állami szektorban végzett munkáink esetén, csak itt férjeknek, feleségeknek, családoknak, gazdasági társaságoknak dolgozunk, így a tökéletes szakmai felkészültség, munkatervezés és szervezés, kivitelezés elengedhetetlen.

Felhasználási területei

Tények és tévhitek a követéssel, mint opertaív eljárással kapcsolatban 

A legtöbb ember tapasztalat hiányában, sok esetben a filmek és TV sorozatok sugallatára a követést általában egyszemélyes feladatként képzeli el, pedig ez nagyon messze van a valóságtól, mivel ez a tevékenység több személyt, különböző eszközöket igénylő, összetett csapatmunka. A csapatmunka minden egyes résztvevő kolléga egyéni teljesítménye alapján, azok eredményeinek összességeként egy csapat teljesítményként hozza meg a várt erdeményt, kulcsszó a csapatjáték. 

Párkapcsolati hűség vizsgálata

A követés-figyelés, mint opertív eljárási technika egy feltételezett alkalmi vagy rendszeres félrelépés bizonyításának, ha nem is az egyetlen, de mindenképpen a legtöbb tényadatot biztosító módszere, mivel ez a módszer valós tényekket állapít meg, a tapasztalatok általában egyértelműek.

Az operatív figyelés és követés a magánnyomozói munka egyik legköltségesebb, legtöbb szakembert, szakértelmet, türelmet, kitartást, szervezőképességet igénylő, de adatszerzési szempontból a legtöbb tényszerű információkat eredményező része.

A személyek, események, helyszínek, mozgások, tevékenységek megfigyelésének részleteit fénykép, illetve videofilm formájában – az ide vonatkozó törvényi előírások betartásával- dokumentálom, így egyértelművé válik, hogy ki, kivel, hol, mikor, miért, mikortól-meddig találkozik, hová megy, kivel tart kapcsolatot stb.
Abban az esetben, ha a megbízó mozgó figyelést, követést igényel, úgy tevékenységünket olyan kollégák bevonásával szervezem meg, akik szakmai képességeiket, hozzáértésüket már számos alkalommal bizonyították.
Szerénytelenség nélkül elmondható, ha a figyelést végző személyek profi, megfelelő technikai eszközöket használnak, valamint a szakmai előírásokat folyamatosan betartják, akkor a vizsgált személynek gyakorlatilag esélye sincs észlelni, hogy figyelik.

Feltételezett figyelés felderítésére irányuló ELLENFIGYELÉS megszervezése

Az ellenfigyelés megszervezésére kétféle esetben szokott szükség lenni.

  • A Megbízó fizikálisan érzékeli is, vagy csak feltételezi azt, hogy valaki követi, napi tevékenységét, mozgását, személyes találkozóit figyelemmel kíséri.
  • A másik eset, amikor az ellenfigyelést kérik, amikor a Megbízó minden érzékelés, feltételezés nélkül, csak biztonsági okból kíván meggyőződni azon tényről, hogy követik-e vagy sem.