TERMÉKHAMISÍTÁSI ESETEK VIZSGÁLATA

A piacon lévő idegen termék megszólalásig hasonlít az Ön által gyártotthoz?

A hamis termékekkel kapcsolatos problémák témakörben elsősorban a jogosulatlan névhasználat és a gyenge minőségű termék egy adott, de jó márkanév alatti értékesítése, valamint lopott termék jóval piaci ár alatti értékesítése a hangsúlyos pontok.

Az emberek többsége úgy gondolja, hogy a hamis termékek kétes minőségűek, rontják az üzlet hitelét, jó hírét, a gyártókat és forgalmazókat egyaránt lejáratják, ráadásul anyagilag is megkárosítják, ezért érdemes és szükségszerű fellépni a hamisítókkal szemben.

Nagyon fontosnak tartom, hogy különböztessük meg a jogosulatlan márkahasználatot, a rosszabb áruminőséget, de előfordul az is, hogy a hamis termék sokszor teljesen azonos az eredetivel (azonos gyártósoron készül), csak annyi a különbség, hogy nincs rajta feltüntetve a márkajelzés, és ettől olcsóbb.(talán a raktárból lopják, vagy szállítás közben tűnik el, stb.)

Mit lehet tenni a termékhamisítás ellen?

A hamisítás elleni leghatékonyabb eszköznek a hamis termék beszerzési helyének, az esetleges lopás, stb. és az abban résztvevő gazdasági társaságok vagy magánszemélyek megállapítását, majd a jogi szabályok betartásával azok nyilvánosságra hozatalát, hatósági eljárások kezdeményezését tartom, ezért ügyfeleimnek ezt a megoldási formát, ebben a sorrendben szoktam ajánlani.

A hamis termékekkel kapcsolatos nyomozás első lépései után, a további, hasonló esetek kiküszöbölése érdekében az adott terméket, termékcsoportot, cégbiztonságot érintően rendszeres, hatékony ellenőrzési rendszert kell bevezetni és azt következetesen végre is kell hajtani. (érdemes egy cégaudit elvégeztetése)
Meglátásom szerint a cégvezetők szinte mindegyike tisztában van a saját szakmai területén végbemenő hamisítással, hamis termék megjelenésének tényével, ez pedig egyértelműen kihat a cég forgalomban lévő termékeire. A presztízsvesztés pedig olyan veszteséget jelent, amely hosszú távon hat a cég működésére, ez egyértelműen maga után vonja a jogi következményeket is.

Követés, figyelésKörnyezettanulmányÜzleti információszerzés