ÜZLETI PARTNER ELLENŐRZÉSE

Egy gazdasági társaság állapotfelmérő vizsgálatának elkészítése

A cégbevizsgálás egy pénzintézet vagy bármilyen gazdasági társaság döntés-előkészítő folyamatának egyik - legrészletesebb, többségében objektív tényeket tartalmazó - része. 

A kifejezetten vonzó üzleti lehetőségek, hangzatos megfogalmazások, tetszetős céges megjelenések ellenére az egészséges gyanakvás és a biztonság kedvéért érdemes a színfalak mögé nézni, ha másért nem akkor legalább a saját megnyugvásunk és a későbbi meglepetések elkerülése érdekében.  

Egy üzleti partnerek ellenőrzése több folyamatban is szerepet játszhat: szerződéskötés előtt, számla befogadásakor, majd nem utolsó sorban a számla kiegyenlítésekor is. A törvény tartalmazza az üzleti ellenőrzési eljárás fogalmát a számla kibocsátásához és a befogadásához kapcsolódóan is, így többek között ebből kiindulva vizsgáljuk meg az üzleti partner ellenőrzés lehetséges lépéseit.

Mindenképpen célszerű, a cég régi és jelenlegi tulajdonosi és ügyvezetési körének áttekintése, hiszen kiderülhet, hogy akivel szerződni kívánunk, az egy nagyobb cégcsoport új tagja, esetleg egy projektcég. Amennyiben valóban cégcsoport, tehát valószínűleg, hogy egy bizonyos érdekkörhöz tartozik, akkor vizsgálni érdemes, hogy a többi céggel kapcsolatban milyen tények állapíthatóak meg. Azért is szerencsés a tulajdonosi kör régi és jelenlegi vizsgálata, mert amennyiben a tulajdonoshoz köthető többi céghez valamilyen negatív céginformáció kapcsolódik, az erősen figyelmeztető jel, hogy esetleg a mi leendő partnerünkkel nem lesz problémamentes az együttműködés a jövőben.

Amennyiben az adott cég felszámolási, végelszámolási eljárás alatt áll, vagy NAV végrehajtás, adószám felfüggesztés van ellene érvényben, az egyértelműen azt jelzi, hogy komoly problémák vannak. Ilyen cégekbe gyakran belefuthatunk, hiszen 2017-ben majdnem 40.000 cég szűnt meg Magyarországon és 6800 cég ellen indult felszámolási eljárás. Szintén sok jövőbeni kellemetlenségtől óvhatjuk meg magunkat, ha megnézzük, leendő partnerünk kapott-e már valamilyen munkaügyi bírságot, elmarasztaló határozatot. Rendkívül tanulságos a cég pénzügyi beszámolóinak vizsgálata is. Ennek alapján felmérhető a cég árbevételének volumene, vagyona, sőt a munkabér állománya és a dolgozói létszáma is. Egy nehézségekkel, problémákkal teli partner nem a legjobb választás, főleg amennyiben hosszú távra szeretnénk elkötelezni magunkat, de egy dinamikusan növekvő vállalkozás stabil hátteret adhat számunkra.

Milyen információkat ad Önnek a vizsgálat?

Ebben az eljárásban kombináljuk, majd egy komplex jelentéssé dolgozzuk össze a céginformációs, cégtörténeti folyamatokból, vagyonkutatásból és a vizsgálat szempontjából releváns, szabadon kutatható állami nyilvántartások és bíróságok adatait és természetesen a vizsgált céget érintő valamennyi helyszíni tapasztalatokat, így ennek a fajta céginformációs-vagyoni-pénzügyi-gazdálkodási állapotfelmérő jelentésnek az elkészítése alatt egy adott gazdasági társaság régi és aktuális tulajdonosi szerkezetének, vezetési rendszerének, a reális lehetőségeknek megfelelően az adott szakterületen, szakmán belül elfoglalt piaci helyzetének, gazdasági-pénzügyi állapotának, ingó és ingatlanvagyonának, fő tevékenységi körének, cégkapcsolatainak és kapcsolt vállalkozásainak, valamint a jövőbeli piaci törekvéseinek megállapítását végezzük el.